sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Haave joka toteutui

Viikko sitten sunnuntaina Pariisin Vincennesin raviradalla juostiin Prix d'Amerique -kilpailu, joka on maailman ehkä toiseksi suurin ravilähtö amerikkalaisen Hambletonian jälkeen. Ja viikko sitten sunnuntaina pääsin paikan päälle katsomaan, miten ranskalaiset järjestävät upean ravitapahtumansa - ja ennen kaikkea niitä upeita hevosia!
Ravit avattiin amerikkalaisittain cheerleader-puujalkaukkoryhmällä, näyttävää! (ja ihan oikeasti, cheerleaderit olivat koko päivän pikkupikkumekoissaan, vaikka lämpötila huiteli nollan nurkilla.


Ravien aluksi saimme nauttia ranskalaisesta montesta. Tämän lähdön voittaja kuittasi 55 000 euroa, mutta ensin piti ravata 2850 metriä aikaan 1.14,2. Melko haipakkaa!
Ranskassa ravitouhu on yleisöystävällistä. Lämmittelyn aikana hevoset "esitellään" katsojille ajamalla ne aivan aidan viertä muutamaan otteeseen. Ruotsalaisille iso plussa myös huumorista, jota voi vähän paremman hevosen (vs. 2 133 811 euroa) harrastaa yleisön iloksi. Tässä päälähdössä juossut (ei sijoittunut) Opal Viking viikinkiasussaan.
Päälähdön esittely oli oma lukunsa, ja ennen esittelyä ihailimme 34 ratsukon täydellisyyttä hipoavaa katrillia. Tässä ratsukot saapuvat etusuoralle.

Sitten itse asiaan: 500 000 euron ykköstä tavoitteli 18 hevosta, jotka kiitävät tässä ensimmäistä kertaa etusuoralla. Ranskalaiseen ajotyyliin kuuluu myös ajaa koko matkan hevosta säästelemättä. Vain yhdessä päivän yhdeksästä lähdöstä tapahtui niin suomalainenkin asia, että vauhtia vähän hiljennettiin takasuoralla. Se oli 3-vuotiaitten lähtö se. Muissa lähdöissä hevoset paahtavat täysillä lähdöstä maaliin. Hylkäyksiä tuli huomattavasti enemmän kuin meidän raveissa, mutta hylkäykseen riitti, että laukkasi. Käsitteet pitkä laukka tai liiat laukat ovat ilmeisesti tuntemattomia. Hylätyt saivat ajaa maaliin, ja moni niistä tekikin huiman esityksen  - pelaajat tietenkin laittavat muistiin!

Ja tässä sitten maalian lähestymässä yllätysvoittaja Oyonnax, joka sai ihannejuoksun toisessa parissa kolmantena (juoksivat kolmea rataa rinnakkain), loppukaarteessa avautui kirikolo jota tämä In Love With Youn 8-vuotias poika ei jättänyt käyttämättä. Voittoaika huima 1.12,4/2700 m. Hevosen ennestäänkin kiitettävä 800 000 euron tili karttui 500 000 eurolla.

Voittajaesittelyssä.

Ja tässä tehtävä: etsi voittaja! Kuten kuvasta näkyy, Prix d'Ameriquen voittajaa juhlitaan niin kuin suurta sankaria kuuluukin. Sekunneissa rata oli mustanaan valokuvaajia, toimittajia ja faneja. Mitähän se hevonen itse mahtoi tästä kaikesta tuumata!

Prix d'Amerique ja koko Pariisin matka olivat kerta kaikkiaan ihana kokemus, toivottavasti pääsen joskus uudelleenkin. Ensin kai pitää tosin toteuttaa toinenkin ravihaave ja käydä Solvallan Elitloppetissa...

*****
Ja tässä Annalle vielä rautiaita. :-)
Päälähdössä juossut sukkajalka One du Rib (1 606 540 e).Ja tässä 3-vuotislähdön Terre Rouge (33 620 e).

Ja tässä samasta lähdöstä Trinite des Vals (48 120 e).

Ja tämä komistus taas on, samasta lähdöstä niin ikään, Tiesolo d'Occagnes (36 470 e).

1 kommentti:

Maikku kirjoitti...

Toivotaan, että meidänki matka toteutuu :)

Aivan mahtavia kuvia !